maanantai 23. huhtikuuta 2018

Huhtikuun valtuuston kuulumiset 2018

Huhtikuun valtuuston kuulumiset 2018
Huhtikuun valtuusto pidettiin uudessa Kaarinatalon valtuustosalissa ensimmäistä kertaa ma 23.4.2018. Kokous oli lyhyt, listalla kaavoitukseen liittyviä asioita, uuden teknisen johtajan valinta ja tietysti ikuinen Hovirinnan koulun tilanne. Kaarinan Vasemmistoliiton Pentti Kallio otti kantaa Hovirinnan koulun tilanteeseen valtuustossa, Kaarinan Vasemmistoliitto asettui yhdessä muiden valtuuston ryhmien tavoin tukemaan esityslistalle uutena tullutta ehdotusta (ns. Kokoomuksen takinkääntö) Hovirinnan koulun projektin nopeuttamiseksi.
Kaarinan Vasemmistoliitto lisäksi toi muissa asioissa kaksi uutta valtuustoaloitetta, jotka olivat molemmat osoitettu sivistyspalveluihin. Aloitteissaan Kaarinan vasemmisto otti kantaa kouluissa työskentelevien koulunkäynnin- ja iltapäiväohjaajien, sekä muiden kuin virassa olevien opetushenkilöstön joka vuotisiin lomauttamisiin, vaikka työsopimuksissa kaupunki voi tarjota muita töitä kesän ajaksi lomautuksen sijaan. Kaarinan vasemmistoliitto otti myös kantaa vuosikokouksen kannanotostaan jo Kaarina-lehdessä olleessa vuoropäivähoidon tilanteesta, johon Kokoomuskin ehti jo vastata. Aloitteen lisäksi vastasimme Kokoomuksen vastineeseen, joka ilmestyy luultavasti keskiviikkona 25.4 lehdessä. Julkaisemme sensuroimattoman version sivuillamme myöhemmin tällä viikolla.

Alla molemmat aloitteet:

*******************************************************************


Kaarinan Vasemmistoliiton valtuustoaloiteEhdotus:

Kaarinan vasemmistoliitto esittää, että Kaarinan kaupungin sivistyspalvelut aloittavat selvityksen epäkohdan korjaamiseksi liittyen peruskouluissa työskentelevien koulunkäynnin- ja iltapäiväkerho-ohjaajien sekä muiden kuin virkasuhteessa olevien opetushenkilöstön kesän ajaksi lomauttamiselle. Koulunkäynnin- ja iltapäiväkerho-ohjaajille tulisi tarjota lomautuksen sijaan mahdollisuus työskennellä koulujen loma-aikoina muissa kaupungin heidän ammattitaitoonsa soveltuvissa tehtävissä. Kyseiset ammattiryhmät tulisi ehdottomasti liittää osaksi opetushenkilöstöä.

Perusteluja:

Kaarinan Vasemmistoliitto on huolestunut ja hämillään miten Kaarinan kaupungin sivistyspalvelut ovat kohdelleet tärkeää työtä kouluissa lasten ja nuorten kanssa tekeviä ammattiryhmiä lomauttamalla nämä pienipalkkaiset työntekijät kesälomien ajaksi. Koulunkäynnin- ja iltapäiväkerho-ohjaajien työsopimuksissa lukee, että työnteko ja palkanmaksu keskeytetään koulujen kesälomien ajaksi. Tämä merkintä työsopimuksessa ei kuitenkaan poista työntarjoamisvelvoitetta. Kyseiset ammattiryhmät saavat toki pitää kesälomansa ennen keskeytystä, mutta koska kyseisten ammattiryhmien täytyy pitää lomiaan pitkin kouluvuotta jo esim. erilaisten koulujen lomien kuten syys- ja hiihtoloman aikana jne. Tällöin lomaa ei juurikaan kesälle säästy ja työntekijä lomautetaan loppukesän ajaksi ilman että heille on tarjottu kaupungilta muuta ammattitaitoa vastaavia tehtäviä.

Kaarinan kokoisesta kaupungista luulisi löytyvän erilaisia tehtäviä työntekijöille, kuten kerhojen ja leirien ohjaajana tai yhteistyötä nuorisopalveluiden kanssa esim. nuoriso-ohjaajien kesälomien sijaistamisia tai nuorisotiloilla kerhojen vetäjän tehtäviä kesän- ja muiden kouluvuoden lomien aikana yms.  Kaarinan Vasemmistoliitto valtuustoaloitteessa vaatiikin, että tämä epäkohta korjataan ja koulunkäynnin- ja iltapäiväkerho-ohjaajat voisivat jatkossa omavalintaisesti päättää keskeyttävätkö työskentelyn kesällä tai vastaanottavat jotakin muita tarjottuja tehtäviä kaupungilta kesäloman aikana. Tähän samaan aloitteeseen lisätään myös muut kuin virkasuhteessa olevat koulun opetushenkilöstö, jotka lomautetaan kesän ajaksi tehtävistään. Lisäksi annettaisiin mahdollisuus työskennellä koulujen lukuvuoden muina loma-aikana joissakin edellä mainituissa tehtävissä, jotta lomaa voisi säästyä pidettäväksi myös kesän aikana. Nämä ammattiryhmät tulisi konkreettisesti liittää osaksi peruskoulujen opetushenkilöstöä, mutta tarjoamalla koulun loma-aikoina muita tehtäviä.

Voidaan kysyä, onko oikein että n. 1900€/kk tienaavat työntekijät saavat palkkaa vain 9kk:n ajan 12 kalenterikuukauden ajalta vuodessa? Verojen jälkeen jäävillä tuloilla työntekijät ovat käytännössä työtä tekeviä köyhiä, työtä tekevien köyhyysrajana pidetään jos palkka on 60 % kansalaisten 2500€/kk mediaanituloista. Lisäksi työntekijöiltä on vielä vähennetty kilpailukykysopimus KIKY:n vuoksi lomarahoista 30 % kolmen vuoden määräajalta alkaen 2017 kesälomarahasta. Työntekijän kesälomalla uuteen koulujen lukuvuoteen valmistautuminen ja ”akkujen latautuminen” on vähintäänkin niukkaa kädestä suuhun elämistä.  Pienillä teoilla voidaan kuitenkin korjata tämä epäkohta valtuustoaloitteen esittämillä tavoilla.


*****************************************************************************


Kaarinan Vasemmistoliiton valtuustoaloiteEhdotus:

Kaarinan vasemmistoliitto esittää, että Kaarinan kaupungin sivistyspalvelut aloittavat nopealla aikataululla selvityksen kunnallisten vuoropäivähoitopaikkojen lisäämiseksi. Selvitysten lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia tilanteen parantamiseksi.

Perusteluja:

Tilanne kaupungissa on tällä hetkellä se, että kunnallisia päivähoitopaikkoja yleisesti on niukasti ja vuoropäivähoitopaikkoja ei ole lainkaan. Valtuustossa sovittu yksityisten päivähoitopalvelujen 35 % osuus on myös tullut maksimiin. Kaarina on myöntänyt rakennuslupia yksityisille päivähoito – toimijoille sillä ajatuksella, että nämä tulisivat tarjoamaan vuoropäivähoidon palveluja. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan ainoastaan normaalia päiväkodin tarjoamaa arkiaikaa tai yksittäistapauksissa on järjestetty erikseen hoitoa illaksi, mutta veloitettu vuoropäivähoidon hinta koko vuorokauden ajalta. Kaupungissa on tällä hetkellä vain yksi yksikkö, joka tarjoaa ympärivuorokautista kunnallista päivähoitopalvelua. Yksi yksikkö ei kuitenkaan riitä millään tarjoamaan palvelua kasvavien vuorotyötä tekevien perheiden tarpeisiin. Ratkaisuksi on haettu kotiinpäin tehtävää hoitajien rinkiä, mutta se tarkoittaa vaihtuvia ja epäpäteviä aikuisia, eivätkä lapset saa päivähoitoon kuuluvaa sosiaalista oppimisympäristöä, sekä jäävät pois varhaiskasvatuksen ryhmätoiminnasta, leikeistä ja omaikäisistä leikkikaveristaan. Kun kaupungilla ei ole tarjota vuoropäivähoitopalveluja sen asukkaille, todennäköisesti se aiheuttaa lisäkuluja lastensuojelupalvelun ja terveydenhuollon puolelle. Omien yksiköiden laajentaminen tai uuden yksikön rakentaminen on välttämätöntä, koska seuraukset tulevat kalliiksi niin palveluita tällä hetkellä kaipaaville lapsille, kuin heidän vuorotyötä tekeville vanhemmilleen, mutta myös kuntalaisille. Pahimmassa tapauksessa vanhempien vuorotyön vuoksi perhe voi joutua muuttamaan pois Kaarinasta naapurikuntiin, jossa vuoropäivähoitopalvelut on järjestetty paremmin. Näiden edellä mainittujen asioiden vuoksi me allekirjoittaneet vaadimme, että Kaarinan sivistyspalvelut alkavat nopealla aikataululla selvittämään kunnallisten vuoropäivähoitopaikkojen lisäämistä palvelemaan Kaarinalaisia vuorotyötä tekeviä lapsiperheitä.


*****************************************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit omalla nimellä sallittuja. Asiattomat poistetaan.