maanantai 3. huhtikuuta 2017

Kuntavaaliehdokkaan mielipidekirjoitus: KOVAA PELIÄ KAARINASSA

Kovaa peliä Kaarinassa


Vuosia Turun kuntapolitiikassa aktiivina olleena, olen hämmästynyt ja suorastaan järkyttynyt Kaarinan kuntavaalien aikana kokemistani asioista. Ymmärrän vallan mainiosti, miksi kuntalaiset kokevat kuntapolitiikan vieraaksi ja äänestysinto on laimeaa. Ymmärrän myös sen, miksi on vaikea esim. lähteä ehdokkaaksi. Olen nyt tällä hetkellä siinä ymmärryksessä että vain jotkut puolueet ja ryhmittymät saavat rauhassa tehdä vaalityötä, he ovat enemmän tervetulleita markettien pihoille kuin toiset. Sehän ei varsinaisesti ole heidän syynsä, että he ovat enemmän tervetulleita kuin toiset. Nyt kyse onkin kaupoista ja heidän tekemistään linjauksista. Kauppaan olet tervetullut kun menet ostamaan sisälle tavaraa, mutta kun ilmoitat olevasi vasemmistosta, et olekaan enää tervetullut kauppaan. Sinulle ei löydy paikkaa tehdä vaalityötä kaupan alueella. Kun olet oikeistolaisista ryhmittymistä, olet tervetullut kauppaan ostoksille ja sinun ideologiasi on enemmän tervetullut kauppaan kuin toisen ryhmittymän. Kuulostaa aika hullulta, vähän kuin olisi menty aikakoneella menneisyyteen, aikana jolloin ihmisten piti salata mitä puoluetta äänestävät tai kannattavat. Se oli aikaa, jonka piti olla jo takanapäin. Tämä asia ei koske vain kauppiaita, vaan myös mediaa. Median tehtävä ainakin minun maalaisjärjen mukaan on tuottaa vaalien aikaan tasapuolisesti tietoa eri ryhmittymien tekemisistä ja ajatuksista kuntalaisille. Kaarinassa paikallismedia kuitenkin näyttää tekevän vaalityötä sille samalla ideologialle, joka on enemmän tervetullut sinne kauppaan kuin se toinen näkökulma asioista.

Olen pohtinut että mitä pelättävää medialla ja kaupoilla on esim. tasa-arvoa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja julkisia palveluita puolustavaa ajatusmaailmaa kohtaan? Onko esim. subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja kunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen puolustaminen kauppiaalta tai paikallismedialta jotenkin pois? Uhkaako ihmisten välisten tuloerojen kaventaminen jotenkin näiden instanssien elinkeinoa? Eikö työntekijöiden oikeuksien puolustaminen päinvastoin lisää henkilökunnan motivaatiota kun palkkapussista saa leivän päälle muutakin kuin ylähuulen? Tuloerojen kaventaminen lisää pienituloisten ostovoimaa, jolla ihminen ostaa ruokaa kaupasta. Eikö näiden kysymysten jälkeen ole pikemminkin niin, että tämäkin ideologian omaavat ehdokkaat olisi tervetullut kauppojen läheisyyteen yhdenvertaisesti tekemään vaalityötä muiden ajatusmaailmojen kanssa. Kiusaaminen on yksinkertaisesti väärin!
Voisiko kauppojen ja paikallismedian edustajat nyt mennä fyysisesti peilin eteen jos tunnistaa itsensä tästä kirjoituksesta ja katsoa sieltä peilistä, että olisiko jotain mitä voisi jatkossa ottaa opikseen ja tehdä toisin? Tietysti ideaalitilannehan olisi että Kaarinassa olisi keskustassa jokin vaalitori, minne kaikki puolueet ja ryhmät menisivät tekemään vaalityötään Turun vaalimökkien tavoin. Voisiko linjaus olla siis sellainen, että kaikki ovat samalla viivalla. Kaikki voivat tehdä vaalityötä kaupan alueella tai sitten ei kukaan. Kaikista tehdään juttua lehteen tai sitten ei tehdä mistään. Kaikista annetaan sekä positiivista että kehitettävää palautetta? Olisiko se mahdollista toteuttaa näin? Minusta se ei ole utopistinen ajatus. Jokainen kuntalainen saa olla juuri sitä poliittista mieltä mitä itse haluaa, niin kauppiaat kuin mediakin, sillä erolla että kauppiaan ja median on hyvä olla puolueettomia omassa työssään. Puolueellinen saa olla, mutta siitä olisi hyvä ilmoittaa julkisesti. En minäkään sairaanhoitajana voi työssäni syrjiä kenenkään poliittisia mielipiteitä, vaikka ne olisivat erilaisia kuin omat mielipiteeni. Pitää osata kunnioittaa myös sitä vastakkaista poliittista mielipidettä ja näkökulmaa. Se on toimivan demokratian perusta.


Matti Kapanen
Psykiatrinen sairaanhoitaja, nuoriso-ohjaaja
Kuntavaaliehdokas

Vasemmistoliitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit omalla nimellä sallittuja. Asiattomat poistetaan.